Vid grävarbeten på Djäknegatan i Malmö hittades på förmiddagen flera skelett. Foto: Thobias Ligneman/Sveriges Radio
Malmö

Kyrkan vill gravsätta skeletten

1:39 min

De flera hundra år gamla skeletten som hittades under ett grävarbete på Djäknegatan i centrala Malmö kan komma att gravsättas på nytt. Nu erbjuder sig St Petri kyrka att ta hand om kvarlevorna.

– Gravfriden har störts på Djäknegatan och vi vill gravsätta dem på Gamla kyrkogården i Malmö. Oavsett om man lever eller är död ska man behandlas med respekt, säger Maggie Signäs, församlingsherde i St Petri Kyrka.

Det var under ett grävarbete för fjärrvärme som ett tjugotal skelett hittades under Djäknegatan i Malmö. Arkeologen Per Sarnäs berättade under utgrävningen i måndags att alla skelett inte är kompletta och att de därför inte har något större vetenskapligt värde.

– Jag kan inte se att vi har någon nytta av dem så jag har förhoppningen att de ska bli återbegravda, säger han.

Församlingsherden Maggie Signäs säger i dag att hon gärna tar emot och gravsätter kvarlevorna som hittats.

– Det finns inga sörjande längre. Inte vad vi vet i alla fall. Om det blir en gravsättning så samlas vi några stycken och lägger skeletten i en grav, säger några ord, lyser frid över graven och sjunger en psalm.

Hon menar att de upphittade kvarlevorna efter människor som levt för hundratals år sedan manar till eftertanke.

– Vårt liv är som en sekund i universum men ändå är varje människas liv så enormt viktigt. Det kommer jag säga något om på gravsättningen.

Alexander Zeilon Lund
alexander.zeilon_lund@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista