Saffran Rohm, ordförande och Maria Åkerö, sekreterare i studenthyresgästföreningen Vattentornet. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Helsingborg

Studenter bildar hyresgästförening

1:07 min

Hyresgästföreningen i norra Skåne har fått sin första lokala förening med enbart studenter i ett studentboende på Lägervägen i Helsingborg. Lägenheterna har nyss bytt ägare efter en konkurs och är misskötta sedan lång tid tillbaka. Tidigare har det varit svårt att få bristerna åtgärdade.

– Det är det vi vill ändra på. Man kan faktiskt bo bra även om man är student. Vi betalar hyra som alla andra så det finns ingen anledning för oss att nöja oss med någonting som är sämre bara för att vi inte har jobb, säger Saffran Rohm, ordförande i den nya föreningen

Den tidigare ägaren hade inställningen att studenter kan nöja sig med lägre standard och lägenheterna har fortfarande brister även om en del har åtgärdats av den nye ägaren. Därför tycker Saffran Rohm att det är rätt tillfälle för studenterna att organisera sig.

– Det ligger rätt i tiden med att vi kommer in som en ny hyresgästförening och de kommer in som ny ägare, säger hon. Det som har varit har varit och nu kan vi bara se framåt och försöka göra det här så bra som möjligt för de boende och de som kommer att bo här framför allt.

Saffran Rohm hoppas också att den nya studenthyresgästföreningen i Helsingborg ska bli en förebild för andra studenter.

– Det går faktiskt att göra något om man inte är nöjd med sitt boende. Kan då andra studenter se det här så upptäcker de att de också starta en hyresgästförening. Det är ingen omöjlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista