Gilbert Tribo (FP), regionråd. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
Skåne

(FP) vill ha karriärtjänster i vården

2:01 min

Folkpartiet i Region Skåne vill inrätta karriärtjänster för specialistsjuksköterskor liknande dem som finns för lärare. Det är ett förslag i en satsning som partiet vill göra för att höja kvinnors löner. 

– De som tar ett ytterligare större ansvar på kliniken för sin utveckling och för klinikens eller avdelningens utveckling ska också få en tydlig markering i sin plånbok. 5000 kronor föreslår vi att höja deras lön med, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP).

Folkpartiet vill under nästa mandatperiod tillsätta 500 karriärtjänster för specialistsjuksköterskor i Region Skåne. Sjuksköterskan ska kunna ha kvar sina extra fem tusenlappar så länge som hon eller han har det speciella utvecklingsuppdraget, och Folkpartiet räknar med att kostnaden landar på mellan 40 och 50 miljoner kronor per år, när alla tjänster är tillsatta.

Bakgrunden till förslaget är att Folkpartiet vill höja lönerna för kvinnor, som enligt partiets rapport tjänar i snitt 3,6 miljoner kronor mindre än män under ett arbetsliv. Det beror bland annat på att många kvinnor jobbar i offentlig sektor, och att karriärvägarna där är sämre, tror Folkpartiet.

I rapporten föreslås det också att fler som vill jobba heltid ska få det, och Folkpartiet vill att Region Skåne blir en testregion för att specialistsjuksköterskor under utbildning ska kunna jobba på samma sätt som läkare.

Frågan är varför man inte redan gjort något åt de låga kvinnolönerna under de åtta år man suttit med och styrt.

– Man ska alltid vara självkritisk, men nu har Folkpartiet gått först för att prova den här modellen i skolans värld, och den har fallit ganska väl ut, och då tänker vi att det är dags att ta nästa steg och använda oss av denna modell och se till att skapa bättre vägar för våra kvinnor, säger Gilbert Tribo.

Region Skåne har fått mycket kritik för att hålla nere sjuksköterskelönerna och för att hårdnackat stå emot sjuksköterskeuppropets krav på minst 24 000 kronor i ingångslön. Men Gilbert Tribo ser inte någon motsättning i att han nu säger sig vilja satsa på högre kvinnolöner.

– Därför att jag och Folkpartiet anser att det är bättre att gå den andra vägen och höjer dem som faktiskt är specialistsjuksköterskor och dem som tar ett större ansvar. Sedan kan man absolut höja ingångslönerna också, men framför allt så vill vi öka spannet och höja de duktigas löner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista