Foto: Jessica Gow/TT
Malmö

Ingen ersättning till dagislösa föräldrar

1:33 min

Det blir ingen ersättning till de föräldrar i Malmö som inte får någon plats i förskolan till sina barn inom de fyra månader som lagen kräver.

Vid ett extrainsatt möte i går beslutade politikerna i förskolenämnden att säga nej eftersom det inte finns något stöd i skollagen för att betala ut en sådan ersättning.

– De flesta som var där blev rätt frustrerade eftersom mötet mest blev en politisk debatt och kommunen har bara undersökt ett sätt att betala ut ersättning, säger  Taru Viinikainen, en av de föräldrar som var med på mötet i går.

Det finns andra lagliga möjligheter att hjälpa föräldrar som hamnar i knipa, exempelvis att de föräldrar eller närstående som tar hand om barnet anställs som dagbarnvårdare.

– Det har de inte undersökt.

Taru Viinikainen jobbar i Danmark och behöver en plats till sin dotter senast 1 mars men än har hon inte fått några besked från placeringsenheten.

– De säger bara ring igen om två veckor men då är det ju redan mars, berättar Taru Viinikainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista