Foto: Ingvar Karmhed/TT.
Sverige

Fler anmäler vårdskador

2:03 min

Förra året betalade Patientförsäkringen ut 510 miljoner kronor till patienter som skadats i sjukvården, enligt ny statistik som Sveriges Radio tagit del av. Men andelen patienter som får ersättning för vårdskador minskar visar nya siffror. 

Enligt chefläkare Pelle Gustafson vid försäkringen är det här är i själva verket en positiv utveckling.

– Vår bedömning är att det görs färre ersättningsbara skador i Sverige, trots att antalet anmälningar till oss stiger, vilket skulle tyda på att svensk sjukvård håller på att bli säkrare.

Många hävdar att kvaliteten på svensk sjukvård är hög, men man tvistar om hur det ska mätas. Ett sätt är att följa antalet vårdskador som är så allvarliga att patienten fått skadestånd.

Tidigare har det varit ungefär 40 procent av anmälningarna som lett till ekonomisk ersättning för patienten. Men de senaste åren har siffran sjunkit och är nu 37 procent. Ändå är det allt fler som anmäler att de skadats i vården.

En förklaring är Patientsäkerhetslagen som trädde i kraft för tre år sedan och som bland annat innebär att patienterna har rätt till information om vart man kan vända sig vid en vårdskada. Det här har fått anmälningarna att skjuta i höjden. Men Pelle Gustafson vid Patientförsäkringen tycker inte det görs för många anmälningar:

– Troligen skulle fler skador anmälas. Där finns egentligen ingen siffra hos några myndigheter. Alla har ett bortfall och alla borde få in fler anmälningar.

Flest anmälningar kommer från ortopedin, följt av tandvården men de stora ersättningarna betalas ut för förlossningsskador.  Där handlar det om tydliga skador som uppstått vid ett särskilt vårdtillfälle. Men enligt Pelle Gustafson finns det andra områden där skadorna inte upptäcks, kanske för att de utvecklats långsamt, och varken vården eller patienten inser att det hade kunnat undvikas.

– Vi kan ta till exempel läkemedelsbehandlingen i primär- och öppenvård. Där finns det sannolikt ett stort mörkertal, som ingen har något grepp om. Det tror vi är ett av de största och viktigaste områdena att gå framåt på, säger Pelle Gustafsson.

Vårdskador

Förra året kom det 13 905 anmälningar till Patientförsäkringen LÖF (Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag) - en ökning med nästan 1000 från föregående år.

37 procent av anmälningarna bifölls och totalt betalades 510 miljoner ut 2013.

Enligt patientskadelagen kan man få ersättning om skadan hade kunnat undvikas genom att man vårdats av en erfaren specialist. Man får inte ersättning för oförutsägbara händelser under behandlingen eller om behandlingen inte lett till önskat resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista