1 av 3
Anton Larsson lämnar blod på Triangeln. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 3
Hela familjen fick följa med. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Flytt av blodcentral gav många nya givare

1:35 min

Sedan Malmös blodcentral flyttade från sjukhusområdet till Triangeln i oktober förra året har många fler nya blodgivare hittat dit. Att bli mer lätt tillgängliga och hitta nya givare var ju anledningen till att man valde att flytta.

För Anton Larsson som inte har gett blod på ett tag känns flytten som ett lyft. Han har tagit med sig hela familjen till dagens blodgivning.

– Ja, vi gjorde det som en liten utflykt i dag.

Vad säger du om att blodcentralen flyttat hit?
– Det är ju kanonbra. Det är ju en väldigt, väldigt viktig del av samhället och eftersom det saknas så mycket blod så är det bra att det ligger på ett så bra ställe, säger Anton Larsson.

I stora ljusa lokaler med en soffgrupp, en liten servering och en lekhörna för barnen vill personalen här skapa hemkänsla mer än sjukhuskänsla och med läget mitt i stan har man under den första månaden fått dubbelt så många blodgivare än tidigare.

Men den totala mängden blod man tappat har inte ökat riktigt så mycket som man hoppats och det beror bland annat på att man inte lyckats få med sig alla de givare man haft tidigare.

– Nej, de aviserade redan innan att det skulle bli svårt att ta sig längre in i stan och krångligt att hitta. Men vi har förklarat att det går bra att ta tåg och buss och vi har också parkeringsplatser för de som vill ta bilen, säger Gunilla Jansson, enhetschef.

Genom att ringa runt hoppas personalen nu kunna övertala de gamla blodgivare som hittills inte hittat hit och man lockar även med gratis parkering för de som ställer bilen i det det nybyggda Triangelgaraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista