Polisens kritiserade IT-system läggs ner. Foto: Erik Abel/TT
Sverige

Slutkämpat hos polisen när kritiserat IT-system läggs ner

1:16 min

Polisen nu lägger ner det hårt kritiserade IT-systemet Pust som används för att rapportera in brott. Systemet, som kostat stora summor att införa, har dragits med flera problem.

Anders Telsing, närpolischef på Österlen, säger att man där inte tyckt att det var användarvänligt och att det skapat frustration hos personalen.

- Personalen som har jobbat med det, både ute i yttre miljö och inre miljö, har upplevt det som krångligt och försvårande för det normala arbetet. Och att det har varit rätt så tidsödande framför allt och skapat en frustration hos personalen, säger Anders Telsing.

Det är inte all polisverksamhet som använt systemet här?

- Nej det är en del av vår verksamhet som använt det systemet. Men alla har ändå kämpat på och försökt och utbildat sig och förkovrat sig och hjälpts åt men det har ändå gått trögt, det har tagit mycket energi från oss som organisation, så vi får se vad som händer nu, jag kan inte säga något om det utan den här uppgiften är ju ny även för oss att det ska så att säga avvecklas på ett eller annat sätt men det får vi se.

Hur länge har ni haft det?

- Det har varit i två omgångar, det är en lång process, men man kan väl säga att under 2013 hösten här så gasade Skåne att vi verkligen skulle sätta oss in i det och jobba med det fullt ut så mycket vi kunde, så det kan man väl säga det sista halvåret ungefär, men systemet i sig har ju varit på prov och varit i olika verksamhetsgrenar under ganska lång tid.

Bakgrund:

En av grundidéerna med Pust-projektet, polisens mobila utredningsstöd, som pågått sedan 2009, är att poliserna ska göra mer avrapportering på fältet. Uppgifter i ett ärende ska direkt kunna skickas vidare i rättsväsendet. 

Sedan i våras används systemet för mängdbrott som rattfylleri, drograttfylleri, olovlig körning snatteri, innehav och bruk av narkotika. Senare utvidgades användningen till att även omfatta en lång rad trafikbrott.

I våras byttes den tekniska plattformen för Pust ut, till Siebel. Då började systemet användas skarpt ute i polismyndigheterna men systemet har fått hård kritik, och har dragits med stora problem, bland annat har poliser larmat om att tar timmar att rapportera in även enkla brott.

Rikspolisstyrelsen konstaterar att det inte har fungerat att försöka förbättra Pust Siebel och ska nu ta fram en avvecklingsplan.

Systemet har utvärderats och sågats av flera andra, både IBM och EY, tidigare Ernst & Young. "Inte ett lämpligt ärendehanteringssystem för polisen", skrev konsulterna på EY. 

Uppgiften om vad systemet har kostat varierar. I december uppgav Rikspolisstyrelsen för TT att prislappen hamnat på 123 miljoner kronor, vilket är dubbelt så mycket som budgeterat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista