Skåne

DO: "Kan inte utesluta att romer diskrimineras i polisens arbete"

Diskrimineringsombudsmannen, DO, är nu klar med sin granskning av Skånepolisens uppmärksammade register över romer och slutsatsen är att det inte går att att utesluta att romer diskrimineras i polisens arbete.

DO tycker inte att polisen har kunnat ge någon bra förklaring till hur registret benämns och varför det finns så många barn i det. Just andelen barn är så omfattande att DO inte kan utesluta att polisen har kartlagt anhörigrelationer på ett sätt som för tankarna till etnisk profilering.

Diskrimineringsombudsmannen tycker att regeringen behöver se över lagstiftningen på området och förutsätter att Skånepolisen ser över sina metoder och sitt arbetssätt för att säkerställa att diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet inte förekommer.

Tidigare har Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN), som tar emot skadeståndskrav från romer, slagit fast att polisens register varit olagligt på flera sätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista