Peter Svensson, en av de forskare vid Lunds universitet som undersökt hur medarbetarundersökningar används. Foto: Jan Wieslander/Sveriges radio
Lund

Resultatet av medarbetar-undersökningar används sällan

4:14 min

En stor andel svenska företag genomför medarbetarundersökningar, det vill säga skickar ut enkäter till de anställda för att få en bild av läget på arbetsplatsen ur medarbetarnas perspektiv.

Men få har en strategi för hur resultaten från medarbetarundersökningarna ska användas, enligt forskare vid Lunds universitet.

Enligt deras undersökning har medarbetarundersökningar tappat sitt syfte. Många företag har t ex inte formulerat någon strategi för hur resultaten ska användas.

Ett annat problem kan vara att medarbetarundersökningar har blivit för standardiserade. - Det kan vara svårt att ha samma undersökning för en brandstation och en företagsekonomisk instistution vid Lunds universitet, säger forskaren Peter Svensson.

   

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista