Protest på Möllevångstorget i Malmö mot polisens registrering av romer. Foto: Erika Oldberg/TT
Skåne

DO: Polisens register kan vara etnisk profilering

1:41 min

Diskrimineringsombudsmannen anser att man inte kan utesluta att romer diskrimineras i polisens arbete. Det står fast efter en granskning av polisen i Skåne och deras omtalade register där de
flesta som registrerats var romer.

– När vi har undersökt registret har vi inte fått tillräckliga svar så att vi kan utesluta att det handlar om diskriminering, säger diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg.

Det var i höstas som Dagens Nyheter avslöjade att polisen i Skåne förde ett register över  tusentals människor, de allra flesta romer. Bakgrunden till att registret upprättades ska vara en konflikt där fyra romska släkter i Staffanstorp var inblandade. Där efter ska registret växt och innefattat  bland annat omkring 1000 barn och flera avlidna personer.

Det stora antalet barn ska enligt DO vara ett tecken på att polisen kan ha kartlagt anhörigrelationer på ett sett som liknar etnisk profilering.

– Om det är så att grunden till registret handlar om etnisk profilering så vet vi från erfarenhet och forskning att det finns en stor risk för diskriminering, säger hon.

Säkerhets och integritetsnämnden gjorde en granskning av registret och bedömde att det inte handlade om en etnisk registrering utan snarare om ett ”bra-att-ha” register som förts på fel sätt. Men DO uppmanar ändå  skånepolisen att  se över sina arbetssätt.

Monica Nebelius är Skånepolisens chefsjurist och ser även hon allvarligt på kritiken från DO.

– Det är ett misslyckande att vi inte kunnat redogöra varför vi hade detta registret. Så ska det inte vara och det får inte finnas en misstanke om att vi för en etnisk profilering, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista