Foto: Lasse Olsson/ Sveriges Radio
Skåne

Så drabbas skånska kustbevakningen av besparingarna

1:32 min

Var femte anställd inom kustbevakningen gallras bort och bevakningsfartyg får i framtiden ligga obemannade och oanvända vid kaj, det befarar socialdemokraten Kent Härstedt i riksdagens försvarsutskott blir följden av ett sparpaket som läggs fram den 28 februari.

– Det är klart att om man drar ner 20 procent av verksamheten så kommer det få effekter på förutsättningarna på att vara beredd på olika händelser. Det är en oacceptabel ambitionsnerdragning som vi inte accepterar på socialdemokraterna, säger Kent Härstedt, socialdemokratisk riksdagsman.

Enligt de uppgifter som Härstedt har fått måste Kustbevakningen spara dryga 130 miljoner, här i Helsingborg läggs den 25 man stora stationen ner och slås tillsammans med de andra skånska stationerna till en centralenhet i Malmö. Samma krympningar görs i landet i t ex Örnsköldsvik, Hudiksvall, Gryt, Vaxholm.

– Här nere går man från 52 anställda och så småningom ska man ha 44 i Malmö när man lagt ihop Helsingborg, Simrishamn och Höllviken och koncentrerar allt till Malmö. Så vi ser på nära håll hur det får konsekvenser för personalen och ambitionsnivån, säger han.

Kustbevakningen kostar idag en miljard kronor och nu har räntor och amorteringar på ny fin utrustning stigit till en fjärdedel av budgeten.

– I takt med att den nya utrustningen har kommit som kräver en annan bemanning och ett annat underhåll så har man inte fyllt på med resurser. Det har gjort att vi kommit till en vägs ände där ekonomin inte går ihop längre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista