1 av 2
Fågelskådare Evert Valfridsson. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
2 av 2
Så här många är de inte än, men ett säkert vårtecken har siktats. Foto: TT
Kristianstad

Tranorna rekordtidiga i Skåne

Fågelskådare: "Är det verkligen möjligt, tänkte jag"
0:44 min

Det är inte bara våren som är tidig i år. Med värmen kommer nämligen också tranorna till Skåne. Tio tranor flög igår mot norr över Pulken i Kristianstads Vattenrike.

Enligt Evert Valfridsson, fågelskådare i Nordöstra Skånes Fågelklubb, är det här en eller ett par veckor tidigare än normalt för de första fåglarna.

– Vanligtvis brukar det bara vara ett par-tre fåglar som dyker upp först, och då är det troligen tranor som häckar någonstans i närområdet, säger han.

Tio stycken tranor skymtades alltså i Naturreservatet Pulken utanför Yngsjö igår, och de har även setts till på andra håll i Skåne under helgen.

Ankomsten är tidig – förra året kom de första tranorna en hel månad senare. Men vill man ge sig ut och garanterat få en skymt av dem är det inte riktigt tid än.

– Man ska nog inte åka ut med förutsättningen att få se tranor, för då kan man kanske bli lite besviken. Men med lite slit så hittar man dem säkerligen, säger Evert Valfridsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".