Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne

Svalt intresse för nya politikerpensioner

1:57 min

Trots att det snart bara är ett halvår kvar till valet har ännu ingen skånsk kommun tagit beslut om att införa det omställningsstöd för förtroendevalda, som är tänkt att ersätta dagens system med politikerpensioner.

Bakom modellen står Sveriges kommuner och landsting, SKL, och tanken är att den ska kunna införas i så god tid före valet att politiker som kandiderar ska veta vad som gäller.

Men även om ingen skånsk kommun kommit till beslut så har flera börjat diskutera frågan. Ett exempel är Klippans kommun och där är Bengt Svensson, moderat kommunstyrelseordförande, personligen kritisk till SKL:s nya modell:

– Man går från en ytterlighet till en helt annan. Man går från ett oerhört generöst regelverk till ett regelverk som riskerar att rekryteringen av ledande och framträdande politiker kommer att kraftigt påverkas negativt, säger han. 

I SKL:s gamla modell för politikerpensioner har det för en politiker med rätt till visstidspension i en del fall varit möjligt att få pension ända från 50 års ålder fram till 65-års dagen utan att behöva söka jobb.

I den nya modellen är fokus ändrat från pension till omställning: berörda politiker ska ha rätt till insatser som utbildning och rådgivning och förväntas vara aktiva och söka jobb.

Politiker som haft sitt uppdrag i minst fyra år och till minst 40 procent får rätt till ett omställningsstöd. Det betalas ut under max tre år och är de första två åren 85 procent av årsarvodet, det tredje 60 procent. I vissa fall kan man söka förlängning.

Bengt Svensson i Klippan berörs inte själv av SKL:s modell för omställningsstöd, som bara riktar sig till nya förtroendevalda som tillträder efter valet i år. Men han anser att den inte tar tillräcklig hänsyn till att det kan vara svårt för en heltidspolitiker att komma tillbaka till sitt gamla jobb efter många år i politiken.

– Om jag skulle ha kommit tillbaka för säg fyra år sen, så hade jag varit någonting som katten hade släpat in på min arbetsplats, säger han.

Trots att ingen skånsk kommun, enligt Sveriges Radios enkät, har hunnit besluta om att införa SKL:s nya modell så har frågan alltså börjat beredas på flera håll för beslut senare i vår. Till exempel i Vellinge, där Henrik Thorsell är folkpartist och oppositionspolitiker. Han ser gärna en ny modell.

– En ny modell och en öppen och tydlig modell som inte bjuder på överraskningar när någon plötsligt säger efter 25 år att nu vill jag bli pensionär eller nu vill jag göra något annat, säger han.

Det är frivilligt men vanligt att kommuner följer SKL:s modell och Bengt Svensson i Klippan tror att det är möjligt att det i slutändan blir så även där.

– Det ska ju mycket till för att man ska gå utanför en rekommendation ifrån SKL, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista