2 700 skåningar ställer upp i årets olika Vasalopp, däribland Josefin Palmen från Blentarp som tävlar för IFK Helsingborg. Foto: Wikimedia Commons.
Vasaloppet

Hon kämpar mot sockret i spåret

"Jag vill visa att jag kan"
1:30 min

Uppladdningen inför Vasaloppet har pågått länge för närmare 3 000 skåningar, däribland Josefin Palmén från Helsingborg. För henne är det speciellt att köra loppet eftersom hon har diabetes typ ett och ständigt måste hålla koll på blodsockerhalten och därför får hålla sig borta från blåbärssoppan.

Josefin, gör i dag sitt fjärde Vasalopp när hon ställer upp i Öppet spår och fortsätter att utmana sin diabetes.

– För att jag kan. Lite för att visa för mig själv och visa och inspirera andra som inte riktigt vågar ta det där steget att pröva på långdistansidrott att det går.

Hon är med i en studie som ett danskt insulinföretag och diabetesläkare gör med nio patienter i det här loppet. Fulladdad, och försedd med insulinpump ska hon ut i det 90 kilometer långa spåret men det blir ingen blåbärssoppa för Josefin.

– Nej, det blir inte blåbärssoppa utan i den här studien kommer vi att dricka sportdryck och då anpassar jag mängden insulin i min pump som kommer in i kroppen kontinuerligt.

Josefin, som ursprungligen är från Blentarp men tävlar för IFK Helsingborg som har totalt närmare 200 skidåkare på plats i Dalarna under Vasaloppsveckan.

Sedan Josefin fick sin diagnos har hon bland annat hunnit med en ironman (3,8 kilometer simning, 180 kilometer på cykel och 42 kilometer löpning i en följd) och två mastondontpass för att samla in pengar till diabetesforskningen, nämligen att åka skidor från genom Finland från ryska till svenska gränsen och att cykla från Paris till Barcelona. Dessutom har hon simmat över Öresund flera gånger, trots sin diabetes.

– Ja, det kan man och det kan man om man har cancer också för det har jag gjort med min vän som har obotlig cancer, han och jag gjorde det i somras och det var en fantastisk känsla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".