Antje Jackelén är ordförande i stiftelsen Initiativ för social sammanhållning. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Malmö

Stiftelse går över gränser för att skapa integration

1:37 min

I dag startade stiftelsen Initiativ för social sammanhållning i Skåne. Stiftelsen ska bidra till en bättre social sammanhållning i Malmö och Skåne, vilket bland annat ska leda till fler jobb och ökad livskvalitet.

Bakom projektet står åtta olika arrangörer från näringsliv, forskning, politiken och religiösa nätverk.

– Vi hoppas nå ökad social samhörighet i Malmö med omnejd, till exempel att hatbrotten går ned, att Malmös rykte i världen blir mer positivt men också att livskvaliteten ökar för människor och man får fatt i det dolda kapitalet som finns i den här regionen, säger stiftelsens ordförande, biskop Antje Jackelén.

Genom samtal, intervjuer och olika tankesmedjor ska man komma fram till olika lösningar för hur man ska få de olika grupperna mer integrerade. 

– Vi har ju ett område där vi har många olika religiösa grupper. Att skapa förståelse mellan alla dem men också mellan det svenska samhället och de nya som kommer, det är väldigt viktigt för oss, säger Andreas Konstantinidis (S), ordförande, stadsdel Öster i Malmö.

Det är första gången som projektet genomförs och samtliga arrangörer har stora förhoppningar om framtiden.

– När det här är över siktar vi på att ha erfarenheter som kan bli inspirerande för andra städer i Europa. Dessa frågorna finns ju i alla länder, säger Antje Jackelén.

Projektet ska pågå i fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista