Röd signal Foto: Göran Fält/Trafikverket
Malmö/Lund

Regionråd kritiskt till stopp för fyrspår

2:38 min

Regionrådet Mats Persson (FP), ordförande i kollektivtrafiknämnden, är mycket kritisk till Trafikverkets beslut att trappa ner planeringen för fyra spår förbi Flackarp och Arlöv.

– Jag är mycket kritisk till att man drar ner tempot i den här frågan. Det är en viktig satsning för att få en bättre punktlighet för resenärerna och för att kunna bygga ut trafiken, säger Mats Persson (FP), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Hur viktig är utbyggnaden?
– Den är hjärtat i hela tågsystemet i södra Sverige och i Skåne. Den är grunden för att vi ska kunna bygga ut antalet resmöjligheter, säger Mats Persson.

Sedan 2010 har Trafikverket väntat på tillstånd från regeringen för att få fortsätta med planeringsarbetet. När beslutet väl kommer tar det 2,5 år innan upphandlingen kan börja och sedan ytterligare drygt 5-6 år innan fyrspårsutbyggnaden kan stå klar.

– Vi har en lagstiftning som inte är anpassad efter verkligheten. Det tar för lång tid i den här typen av frågor där det finns möjlighet att överklaga. Möjligheten ska finnas men vi tappar tempo och vi har inte tid att vänta, vi behöver agera här och nu, säger Mats Persson.

Vad tror du att det har för betydelse att det är så osäkert när det här tillståndet kan komma?
– Vi kommer prata med Trafikverket och riksdag och regering för att se till att vi får ett tidigare avslut i frågan om tillåtlighet som ligger på regereringens bord och att vi gemensamt kan planera och hålla ett högt tempo i frågan, säger Mats Persson.

Känns det som ni har de som är viktiga att ha på er sida?
– Vi har en lagstiftning som är omodern i förhållande till behovet av infrastruktur. Den behöver förändras och det är viktigt att riksdag och regering skyndar på arbetet med att ta ställning i den här frågan, säger Mats Persson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista