Foto: Ingvar Karmhed / TT
Skåne

EU-pengar för att minska ungdomsarbetslösheten dröjer

1:32 min

Området Skåne-Blekinge är en av tre regioner som ska få extra EU-pengar för att motverka den höga ungdomsarbetslösheten. Men än har inget besked kommit om hur mycket pengar det blir och när pengarna kommer. I Skåne och Blekinge är frustrationen stor.

– Vi tycker givetvis att det är lite frustrerande. Vi tycker att det finns saker som behöver göras, och vi står lite grann i startgroparna och skulle vilja komma igång så fort som möjligt, säger Pontus Lindberg (M), ordförande i regionala tillväxtnämnden i Region Skåne.

Totalt handlar det om cirka 780 miljoner kronor som ska fördelas på tre olika regioner i Sverige, och fortfarande är det alltså inte klart hur mycket pengar varje region får och när pengarna kommer. Förhoppningen från regionernas sida är att de själva får rätt att styra och bestämma över hur pengarna ska användas. 

– Vi vill kunna använda dem på regional och lokal nivå för att kunna nå bästa effekt. Självklart i samverkan med Arbetsförmedlingen, men vi vill ha så stor pott som möjligt av de här pengarna regionalt och lokalt, för att vi tror att vi bäst kan göra insatser som sänker arbetslösheten, säger Christina Mattisson (S), regionråd i Blekinge.

På arbetsmarknadsdepartementet säger ansvariga att det inte är något onormalt att det dröjer, att ärendet håller på att beredas och att ett besked kommer under våren. Men exakt när är inte bestämt.

Tidsramen är att senast 2016 ska projekten för att minska ungdomsarbetslösheten genomföras, men att Skåne och Blekinge skulle vara väl otåliga håller inte regionråden med om.

– Nej, jag skulle inte vilja säga det med en arbetslöshet som ligger på över 30 procent i vissa kommuner. Jag är otålig, och jag är oerhört angelägen om att vi ska kunna speeda upp det här arbetet, säger Christina Mattisson.

– Det här är en utmaning som vi har sett länge, och här finns det medel att tillgå, och det är klart att vi känner att det hade varit bra om vi kunde komma igång med dem, säger Pontus Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista