Anna Gunners, Christer Hovbrand och Christian Irrhammar. Foto: Anna Falk/ Sveriges Radio
Skåne

Bjärsjölagårds egna lilla bibliotek

4:40 min

I Bjärsjölagård finns Sveriges kanske minsta bibliotek. Med inspiration från Amerika byggdes "Lilla biblioteket" för att byns invånare skulle få tillgång till böcker.

– Iden kommer från Amerika men det är Elisabet Norin som tyckte att vi skulle ha en sån just här. Tidigare hade vi ett riktigt bibliotek här men det lades ner eftersom det inte lånades tillräckligt, så detta är nog mer lagom för vår by, säger Christian Irrhammar.

Biblioteket ser ut som en fågelholk och är röd med vit text på. Tanken är att man ska ta en bok och lämna en annan och på så sätt ska det hela tiden finnas böcker i biblioteket. Christer Hovbrand som är ordförande i byalaget fick i uppgift att snickra ihop lådan.

– Vi såg en film från USA och beslutade oss för att bygga en lika dan. Man kan köpa men de är väldigt dyra, säger Christer Hovbrand.

Biblioteket har hållit öppet i nästan en vecka och flera har kommit och besökt det. Än så länge har det dock kommit in fler böcker än vad som lämnats.

– Jag pratade med mina grannar som sa att de varit här. Men de vågade inte ta någon bok eftersom de inte hade någon annan med sig, säger Anna Gunnert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista