Lena Cronqvist. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Konflikter

Relationsexpert: Någon måste bestämma

5:57 min

Konflikter, oavsett om det gäller världskonflikter eller konflikter inom familjen, bygger på två sidor som har olika syn på sanningen, där man inte kan komma överens. Det finns likheter även om de stora konflikterna ofta handlar om många olika saker.

– Det finns ofta en tredje part som inte kan uttala sig. I de väldigt stora konflikterna har man ofta Gud som är svår att ta med sig i själva uppgörelsen, säger Lena Cronqvist, familjeterapeut.

I sitt arbete fyller hon ofta en funktion som påminner om FN:s roll i stora konflikter.

– Jag känner mig faktiskt som en diplomat. Jag ska inte ställa mig på någons sida utan försöka se allting uppifrån, säger Lena Cronqvist.

Hon menar att det är viktigare att titta på sina egna motiv till varför man går in i en konflikt än motpartens.

– Det är viktigt att ställa sig frågan vad jag har för motiv till att bli arg eller ledsen eller vad man nu blir. Det säger mycket mer och är lättare att förstå om båda parter i en konflikt gör det, säger Lena Cronqvist.

Hon tycker att vi lägger för stort ansvar på barnen i konflikter.

– Jag tycker att jag ser det i de familjer jag är inne i att föräldrarna säger att de låter sina barn vara med och bestämma. Där måste man komma ihåg att den som bestämmer är chefen och tar också ansvar, säger Lena Cronkvist.

Hon ger ett exempel där en mamma vill åka till skogen, vilket inte barnet vill. Ger mamman efter och säger: "Då struntar vi i det, om du inte vill".

– Då går ju barnet och funderar över om mamman är ledsen för att det inte blev som hon ville och det är mitt fel.

Lena Cronqvist menar att det i sådana fall är bättre att bara bestämma sig och drar paralleller till arbetslivet.

– Det vet man ju själv, man kan vara sur på chefen och det kan vara ganska skönt ibland men det är jobbig att ta ansvaret om chefen lägger över det på mig och säger: 'då får du bestämma', säger Lena Cronqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista