Foto: Fredrik Sandberg/TT
Österlen

Polisen gillar inte varning på Facebook

1:08 min

Facebookgrupper där medlemmarna varnar för poliskontroller finns i flera delar av landet och nyligen skapades en för Österlenområdet. Enligt stationschef Claes Ekman i Simrishamn innebär grupperna ett problem för polisens trafikarbete.

– Jag tycker inte att det är bra, för då varnar man de bilister som inte borde vara ute i trafiken. De som kör för fort, är berusade eller på annat sätt uppträder olämpligt. Därför tycker jag att det är helt förkastligt, säger Claes Ekman. 

Tidigare i år bildades Facebookgruppen "Vägnätet Österlen" med syfte att informera om trafikläget. När medlemmar nyligen började varna för poliskontroller satte gruppens skapare tillsammans med flera andra ner foten.

"Polisens arbete påverkar inte vägnätet negativt", skrev man och liknande varningar förbjöds. Istället bildades en ny grupp där man argumenterade att även radio och tidningar informerar om poliskontroller, men Claes Ekman menar att det är skillnad.

– Då varnar man i mer allmänna ordalag över ett större område, till exempel Österlen. 

Att informera mer allmänt om poliskontroller kan ha sitt förebyggande syfte men det är inte förbjudet att varna så som i Facebookgruppen om Österlen, även om polisen vädjar emot det.

– Trafikmiljön är en miljö vi alla tvingas att vistas i varje dag. Därför tycker jag det är viktigt att vi har den så säker som möjligt, säger Claes Ekman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista