ensamkommande barn Foto: Claudio Bresciani/TT
Östra Göinge

Östra Göinge vill inte ta emot flyktingbarn

2:00 min

Nu är det nya turer rörande de ensamkommande flyktingbarnen som Migrationsverket numera kan tvinga kommunerna att ta emot. En kommun, Östra Göinge, har protesterat och nu hävdar samma kommun att Migrationsverket inte har laglig rätt att göra så här.

– Man kan inte som statlig myndighet säga att "nu finns det ett barn i Göteborg - ni har ansvar för det barnet”. En förutsättning för att socialtjänstlagen ska träda in, det är ju att man faktiskt fysiskt befinner sig i berörd kommun, säger Jonas Rydberg, kommunchef i Göinge kommun. 

Genom en ny lag kan Migrationsverket från den 1 januari tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Hittills har 110 flyktingbarn anvisats till 21 kommuner på detta sätt.

Som Ekot tidigare berättat har Östra Göinge vägrat att ta emot tre av de fem anvisade flyktingar och ungdomarna har därför blivit kvar i sina tillfälliga boenden i två andra kommuner. När nu frågan blivit ett myndighetsärende, anser Östra Göinge att Migrationsverket tillämpar lagen fel, när socialtjänstansvaret för barnen flyttas mellan kommunerna.

– Det är inget av de här barnen som har befunnit sig i Östra Göinge, säger Jonas Rydberg.

 Men i den stund som de anvisats till Östra Göinge så hamnar de ju också där rent juridiskt, enligt den nya lagen.

– Det är vår uppfattning att den tolkningen och tillämpningen av socialtjänstlagen delar inte vi. Vi tycker inte att det är korrekt, säger Jonas Rydberg.

Det är inspektionen för vård och omsorg som inom kort ska ta ställning till vilken kommun som har ansvaret för flyktingbarnen. Samtidigt blir det en prövning av den nya lagen. Migrationsverket vill inte kommentera. Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköpings kommun som även har regeringens uppdrag att få kommuner att ta emot fler flyktingar, har nu hamnat på ena sidan i en konflikt.

– Jag trodde ju faktiskt att den lagstiftning som kom när det gäller ensamkommande barn skulle sätta stopp för den här typen utav tvister. Lek med tanken att det här handlade om ett barn som hade behov av annan typ av stöd, och inte varit flykting, utan behövt hjälp av något annat skäl. Då hade nog alla tyckt att det varit cyniskt att vi skulle bråka om var vederbörande skulle bo någonstans, säger Lars Stjernkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista