Ovanligt tomt på Gustav Adolfs torg i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Ovanligt lugn torghandel i Helsingborg

Kund: "Jag saknar dem, de var billiga"
2:20 min

Sedan i går morse finns bara en grönsakshandlare kvar. De stånd som är tomma drivs i vanliga fall av grossisten Swedfresh som anklagas för att ha fuskat med skatter och haft papperslösa som jobbat för dem. 

– Jag saknar dem, de är alltid billigare, säger Farkash som handlar på torget tycker att det är synd att grönskastånden är borta.

Helsingborgs Dagblad konstaterar i dagens tidning att den dominerande grönsaksgrossisten Swedfresh trappade ner sin verksamhet redan förra veckan och företagets lager har bommat igen. I dag är det är ingen som svarar i telefon.

Tidigare har en företrädare för bolaget, Ahmad Kawhi sagt till P4 Malmöhus att de kan ha gjort misstag men att man inte fuskat och att de sett fram emot de nya riktlinjer som kommunen tagit fram, som bland annat innebär att alla ska ha kassaregister.

På stadsbyggnadskontoret som har hand om torghandeln och platserna där vill avdelningschefen Per Lindqvist inte spekulera i varför det glesnat så bland handlarna på GA-torg.

Hyrorna för de tomma stånden är betalda för februari och avtalen gäller till den sista mars.

När det gäller framtiden berättar han att intresset för att hyra en torgplats har ökat senaste veckan berättar han, och nu är det omkring 15 som köar.

I kväll ska stadsbyggnadsnämnden besluta om nya riktlinjer för hur platserna ska fördelas efter första april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".