Ann-Sofie Albrekt läser själv danska med sonen. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Teckomatorp

Förälder: Rätten bör gälla lika i hela landet

Kommunen: "Vi har sökt men inte lyckats få tag i någon"
1:42 min

I var fjärde skola som Skolinspektionen har granskat finns det brister i undervisningen i modersmål, för de elever som inte har svenska som modersmål. Det är vanligt att elever inte får någon undervisning alls.

– Har man rätt till undervisning ska det vara samma rätt i hela landet, säger Ann-Sofie Albrekt i Teckomatorp.

I fyra år har hon försökt få undervisning i danska till nu tioårige sonen.

– Det är väldigt mycket svårare för oss som bor i landsortskommuner att få modersmålsundervisning till våra barn än folk som bor i storstadskommuner. Det är ju inte rätt, säger hon.

Kommuner kan säga nej till att ordna modersmålsundervisning om det är färre än fem elever i en språkgrupp eller om det inte går att hitta en lämplig lärare.

I Svalövs kommun där Ann-Sofie Albrekt bor har man lärare för språken albanska, bosniska, engelska, somaliska och tyska men varken för danska eller polska där det också finns elever som har rätt till modersmålsundervisning. Enligt Hans Larsson som är ansvarig för modersmålsundervisningen i kommunen har man försökt.

– Vi har annonserat varje år för att hitta, jag har varit i kontakt med mina kollegor i Skåne-nordväst och vi har pratat med danska föräldrar för att som de vet någon som är intresserad men vi har inte hittat någon, säger han.

Men Ann-Sofie Albrekt tycker inte att kommunen ansträngt sig tillräckligt och har anmält kommunen till Skolinspektionen.

– Är det som jag själv känner att det finns brister och att de blir påtalade och åtgärdade. Finns det inga brister så får vi veta det. Då får vi se vad vi gör med vår sons behov av undervisning, säger Sofie Albrekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".