1 av 2
Foto: Bertil Ericson /TT
2 av 2
Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio

Sköterskebrist ökar dödligheten

2:22 min

Patienter som genomgått exempelvis höftledsoperationer eller gallkirurgi löper ökad risk att dö om de har sjukhussköterskor som ansvarar för många patienter. För varje ytterligare patient som en sköterska har ansvar för så ökar risken att dö med sju procent

Det visar en europeisk studie som publiceras i tidskriften The Lancet i dag.

Lisa Smeds Alenius har själv arbetat som sjuksköterska i flera år och hon känner igen många problem med underbemanning på avdelningarna. Vilket studien pekar på som en patientrisk.

– Det stämmer överens med den bild som jag tror många sjuksköterskor har. När man pressas för hårt så blir det vissa uppgifter som man måste ta bort för att hinna med. Det kan vara sådana saker som att gå in till patienten lite extra eller stanna kvar för att höra hur de mår efter kirurgiska ingrepp till exempel.

Det här är en av de största studier som någonsin gjorts av hur sjuksköterskornas arbetsvillkor påverkar patientsäkerheten. Forskarna har följt mer än 26 000 sjuksköterskor och deras mer än 400 000 patienter som genomgått vanliga operationer av till exempel knän och höftleder.

Resultaten visar att de patienter som ligger på avdelningar med färre eller lägre utbildade sköterskor löper ökad risk att dö. Lisa Smeds Alenius är inte förvånad.

– Med mer sjuksköterskor på golvet så kan man upptäcka de tidiga tecknen på komplikationer till exempel en blödning eller en blodförgiftning som kanske smyger sig på.

Tidigare forskning har visat att det finns omständigheter som att sköterskorna är trötta för de arbetar för hårt, eller dålig kommunikation i arbetslaget. Eller att man är underbemannad samtidigt som det händer något akut gör att det krockar och är större risk för att det blir fel.

Hur många patienter kan en sköterska ha ansvar för med bibehållen patientsäkerhet?

 – Vissa länder har lagstiftat om max sex patienter per sköterska. Jag tror det är väldigt svårt att sätta en sådan gräns. Allting beror på lokala faktorer. Vilket omvårdnadsbehov som finns, hur det ser ut på avdelningen. De siffrorna vi ser i det svenska materialet är i mitt tycke ganska orimliga. Att man kan ha ansvar för 24,5 patienter på natten. Svårt att se att det är rimligt för såväl sköterskor som patienter.

Åsa Bertilsson som är huvudskyddsombud på SÄS, Södra Älvsborgs sjukhus tror att det finns en koppling till att dagens patienter är mer sjuka.

– Vården blir mer och mer avancerad, patienterna som vårdas inneliggande är mer sjuka vilket kräver större personaltäthet helt enkelt, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista