Listeria är en bakterie som trivs i charkuterier. Foto: TT
Kristianstad

Listeria på Scan i Kristianstad

Livsmedelsverket: "Undvik smörgåspålägg mot slutet av hållbarhetstiden"
6:32 min

Livsmedelsverket misstänker nu att det är smörgåspålägg som är källan till de många fallen av listeria i Sverige den senaste tiden. Hittills har tre människor dött, skriver Dagens Nyheter. En av de drabbade har fört matdagbok och den gemensamma nämnaren var just pålägg.

Under de sista tre månaderna förra året rapporterades 41 fall och 27 av dem kommer från samma stam. Men det var inte samma bakterier som i de produkter som livsmedelsföretaget Scan nyligen drog tillbaka, enligt tidningen.

– En av personerna som blev sjuk förde matdagbok. Hon var gravid och hävdade med bestämdhet att hon inte hade ätit några av de andra risklivsmedlen för listeria, bland annat ost, rökt och gravad fisk och sushi. Det hon hade ätit var just smörgåspålägg, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

I samma veva fick Livsmedelsverket veta att ett av charkföretagen i Sverige hade hittat listeria i sina produkter.

– Det är en möjlighet men vi har inte löst det här, säger Åsa Rosengren.

Enligt Dagens Nyheter har Scan i Krisitanstad tvingats stänga ner sin anläggning sedan man upptäckt listeriabakterier i lokalerna där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".