P-O Sjöblom, förvaltningschef Skånevård Sund. Foto: Region Skåne
Skåne

Sparpaketet blir inga problem för patienterna

1:29 min

Besparingarna inom sjukvården i nordvästra Skåne behöver inte innebära sämre vård. 

"Bästa vården bedrivs inte alltid från en säng på ett sjukhus", Per Olof Sjöblom, förvaltningschef för vården i nordväst.

– Vi har de pengar vi har och måste se till att få så bra vård som möjligt för dem, konstaterar Per Olof Sjöblom, förvaltningschef för vården i nordväst.

Inför det kommande året saknar Skånevård Sund ungefär 240 miljoner kronor. Förvaltningschefen Per Olof Sjöblom säger att man tagit på sig en för stor kostym i förhållande till medlen och att man nu behöver spara in 140 miljoner kronor.

Därför har nu förslag lagts fram på att bland annat ta bort 24 vårdplatser på Helsingborgs lasarett, vilket betyder att också närmare 100 tjänster försvinner.

Det här kommer inte skapa några problem för patienterna, menar Per Olof Sjöblom. Han säger att genom ett bättre samarbete mellan sjukhus, vårdcentraler och ambulanser, ska patienter snabbare kunna köras dit de verkligen ska, i stället för att läggas in på sjukhus.

– Det är inte alltid så att den bästa vården bedrivs i en säng på ett sjukhus. Med den nya organisationen har vi möjlighet att bedriva bra och avancerad vård nära patienten, utanför sjukhusets väggar, säger Per Olof Sjöblom.

Tolv nya vårdplatser i Landskrona och ett bättre samarbete med vården i Ängelholm ska också fylla tomrummet. Trots det förstår Per Olof Sjöblom att förändringarna skapar oro.

– Jag är övertygad om att vi kan göra det här med bibehållen kvalitet, patientsäkerhet och tillgänglighet, kanske till och med bättre, säger Per Olof Sjöblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista