1 av 3
Helsingborgs lasarett. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
2 av 3
Anders Wilhborg, ordförande, nordvästra Skånes läkarförbund. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
3 av 3
P-O Sjöblom, förvaltningschef Skånevård Sund. Foto: Region Skåne
Nordväst

Sparpaketet var väntat

1:29 min

Sparförslaget som presenterades för personalen och fackförbunden vid sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm, kom inte som någon överraskning. Det har varit känt länge att sjukhusens ekonomin är dålig. Facket varnar för arbetsmiljöproblem och ännu trängre på sjukhusen medan arbetsgivaren ser nya möjligheter att behandla fler utanför sjukhusen.

– Vi har de pengar vi har och måste se till att få så bra vård som möjligt för dem, konstaterar Per Olof Sjöblom, förvaltningschef för vården i nordväst.

Inför det kommande året saknar Skånevård Sund ungefär 240 miljoner kronor. Förvaltningschefen Per Olof Sjöblom säger att man tagit på sig en för stor kostym i förhållande till medlen och att man nu behöver spara in 140 miljoner kronor.

Därför har nu förslag lagts fram på att bland annat ta bort 24 vårdplatser på Helsingborgs lasarett, vilket betyder att också närmare 100 tjänster försvinner.

Helsingborgs lasarett har länge haft problem med överbeläggningar och att vårdplatser nu stängs och personal försvinner gör det inte lättare.

– Vi har ofta besvärliga situationer där det är svårt att hitta vårdplatser. Det kommer bli ännu värre och ännu svårare efter detta, konstaterar Anders Wilhborg, läkare och ordförande i nordvästra Skånes läkarförbund.

Hur påverkas patienterna av det här?
– Man kanske tvekar på att lägga in patienter som egentligen borde läggas in, eftersom man vet att det inte finns platser. Det finns också en risk att patienter hamnar på fel avdelning, säger Anders Wilhborg.

– För personalen är det ett arbetsmiljöproblem att jobba och slita sitt hår för att hitta vårdplatser, fortsätter han.

Genom ett bättre samarbete mellan sjukhus, vårdcentraler och ambulanser, ska patienter snabbare kunna köras dit de verkligen ska, i stället för att läggas in på sjukhus.

– Det är inte alltid så att den bästa vården bedrivs i en säng på ett sjukhus. Med den nya organisationen har vi möjlighet att bedriva bra och avancerad vård nära patienten, utanför sjukhusets väggar, säger Per Olof Sjöblom.

Tolv nya vårdplatser i Landskrona och ett bättre samarbete med vården i Ängelholm ska också fylla tomrummet. 

– Jag är övertygad om att vi kan göra det här med bibehållen kvalitet, patientsäkerhet och tillgänglighet, kanske till och med bättre, säger Per Olof Sjöblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista