Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Fler läkare kan behövas vid kliniksplittring

Publicerat torsdag 27 februari 2014 kl 04.05
Överläkare: "Väldigt många argument emot förslaget"
1:52 min
Foto: Erik G Svensson/TT

Det kan behövas 25-30 nya läkare, om det hårt kritiserade förslaget att splittra narkos- och intensivvårdsklinikerna vid Skånes universitetssjukhus genomförs. Det är en av konsekvenserna som de arbetsgrupper som utrett förslaget kommit fram till. 

Jonas Åkeson, som är professor vid Lunds universitet och överläkare vid anestesi- och intensivvårdskliniken i Malmö, är kritisk mot att arbetsgrupperna inte fått diskutera andra förslag.

– Man ska hålla sig till att enbart titta på hur det här organisationsförslaget, som väldigt många av oss inte vill ha, ska kunna genomföras. Det känns väldigt konstigt, säger han.

Sjukhusledningen vill dela narkos- och intensivvårdsklinikerna och placera dem i olika divisioner. Men personal vid klinikerna och professorer över hela landet har protesterat och varnat för allvarliga konsekvenser.

I går och i förrgår visade fyra arbetsgrupper upp de konskevenser de ser vid en kliniksplittring. Bland annat tror en grupp att det kan behövas uppemot 30 nya läkare, om förslaget blir verklighet. Det är ingen kostnad som sjukhuset klarar, säger divisionschefen Harald Roos.

– Nej, det är absolut inte avsikten att vi tar på oss ökade kostnader. Jag har också sett resultatet av arbetsgruppens arbete, och det måste vi naturligtvis titta väldigt noga på. Jag kan inte riktigt förstå att det skulle kunna få de följderna, men det är en viktig aspekt, säger han.

Jonas Åkeson anser att arbetsgruppernas resultat pekar på en mängd allvarliga konsekvenser.

– Vi ser mycket stora problem med den framtida verksamheten, om man genomför det förslag så som det ligger just nu. Det finns väldigt många redovisade argument för varför detta blir problematiskt, säger han.

Arbetsgruppernas material ska nu ligga till grund för ett beslutförslag som tas upp i förvaltningsledningen nästa vecka.

Målet med förändringen är enligt ledningen att få en bättre styrning av operationsverksamheten och ett bättre samarbete mellan intensivvården och akutsjukvården. Men personal har starkt ifrågasatt att det skulle uppnås med en kliniksplittring.

Sjukhusledningen säger nu att alla arbetsgruppers synpunkter kommer att vägas in i beslutet.

– Är det så att man kan uppnå det på ett annat sätt, där vi tror att det blir samma effekter, fast man organisatoriskt inte behöver göra det på samma sätt som vi föreslog, så är det fullt möjligt, säger Harald Roos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".