Kockumsvarvet har varit hotat länge. Foto: Erland Vinberg/TT.
Malmö

Osäker framtid för Kockums

0:58 min

Försvarets materielverk ger upp försöken att beställa nästa generations ubåt till det svenska försvaret från Kockumsvarvet som ägs av tyska Thyssen Krupp Marine Systems.

Bakgrunden är att FMV, Försvarets materielverk, och de tyska ägarna i flera år förhandlat om villkoren för byggandet av två nya u-båtar till försvaret utan att komma överens.

Dessutom har enligt uppgift de tyska ägarna egentligen inte velat att Kockums ska bygga några u-båtar alls utan att den produktionen ska ske i Tyskland, trots att FMV och Försvarsmakten velat beställa u-båtar med den tekniska lösning som Kockums arbetat fram.

FMV lär inte heller beställa en planerad uppgradering av Försvarsmaktens nuvarande ubåtar från Kockumsvarvet så länge TKMS äger det.

FMV ger nu i stället försvarsföretaget Saab i uppdrag att ta fram en strategi för hur den svenska försvarsförmågan under vatten, inklusive u-båtar, ska se ut i framtiden.

Kockumsvarvet har varit hotat länge och vad dagens besked från FMV innebär återstår att se.

– Vi visste ingenting förrän vi såg FMV:s tre rader på deras hemsida i morse, konstaterar Kockums informationschef John Ahlmark.

– Vi är inte informerade om vad det här egentligen betyder men det förefaller som att den förhandling som finns, mellan våra ägare och FMV, har tagit en ny vändning.

Tidigare har det talats om att Kockums har sysselsättning mars ut men att en utebliven ubåtsorder kan kosta minst 250 ingenjörer jobbet. John Ahlmark vill inte spekulera i hur många som kan få gå:

– För vårt företag handlar det om en väsentlig del av vår verksamhet att tillverka och underhålla ubåtar så att om vi avfärdas som en framtida leverantör av ubåtar betyder det väldigt mycket för vårt företag, både i Malmö och Karlskrona och Muskö.

FMV och de tyska ägarna Thyssen Krupp har i flera år förhandlat om villkoren för byggandet av två nya u-båtar till försvaret men kommer inte överens. FMV befarar att kostnaderna kan springa iväg och är dessutom irriterat över att exempelvis inte Australien får beställa den Kockumstillverkade u-båten som landet vill ha, och därmed kan inte Sverige dela utvecklingskostnaderna med någon.

Kockums har en världsunik teknik som göra u-båtarna svårupptäckta. Men enligt uppgift vill de tyska ägarna som också producerar u-båtar hellre använda en tysk teknisk och slippa fortsatt konkurrens från Kockums u-båtar. Situationen är låst. FMV äger rättigheterna till tekniken, men Thyssen Krupp äger företaget där den finns.

– Det är klart att det har varit ett problem att det är två konkurrerande företag inom en och samma koncern.

Håller Kockums, vad gäller u-båtarna, på att strypas av de tyska ägarna?

– Det är svårt att se att de får möjlighet expandera utanför den svenska lösningen.

Vad som nu händer med Kockumsvarvet är osäkert. Saab ska nu för FMV:s räkning se om de kan satsa mer på u-båtar och i klartext ta över verksamheten. Trots att Thyssen Krupp inte verkar vilja sälja. Kanske kan Saab som ett alternativ locka över Kockums u-båtsingenjörer.

– Vi är förstås väldigt angelägna om att behålla den mycket  höga kompetens som finns i Sverige idag, säger Lena Erixon.

Men en rad ingenjörer med kompetens har ju redan slutat, riskerar inte företaget att bara tyna bort?

– Ja, men det innebär ju inte att det är just i de företaget. De kan ju finnas i ett annat företag i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista