Malmö

Tvillingfar fortfarande tvillingfar

1:11 min

I dag kom Malmö tingsrätts dom i det principiellt intressanta målet, där en man i Malmö ville avsäga sig faderskapet, sedan paret fått tvillingar efter en äggdonation i utlandet. Mannen hävdade att han bara samtyckt till ett barn.

Malmö tingsrätt avslår mannens begäran. Det betyder att faderskapet består.

Paret reste utomlands för att få hjälp med en äggdonation. Behandlingen ledde till tvillingar och en stämning från mannen. Enligt mannens advokat kom paret överens med en läkare om att endast använda ett embryo, men kvinnan ska sedan ha brutit uppgörelsen och fått två embryon inplanterade, vilket efter flera försök resulterade i tvillingar.

Kärnfrågan är enligt mannens advokat om det föreligger samtycke eller inte.

Lagen kring faderskap säger att en man som samtyckt till insemination på sin sambo blir far till barnet eller barnen. Barnens bästa och barnens rätt till föräldrar, väger vanligtvis tungt.

Tingsrätten skriver i domen att en grundläggande målsättning med fastställande av faderskap är att varje barn som föds ska ha rätt till två föräldrar. Tingsrätten menar att det är bevisat att mannen samtyckt till att bli far till det barn som skulle bli resultatet av den assisterade befruktningen och att han inte återkallat detta samtycke före de tre behandlingarna.

Tvistemålet är unikt och tingsrätten har inte kunnat luta sig mot prejudicerande domar. Mannens advokat har tidigare sagt att det troligtvis blir en prövning i högre instans oavsett utfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista