Klockan 14 håller styrelsen för Uppsala universitet en ny presskonferens om det stora ledningsbråket. Foto: Joanna Korbutiak/SR
Uppsala

Rektor Eva Åkesson sitter kvar

Uppsala universitets styrelse har beslutat att avslå den skrivelse där vicerektorer krävde att rektor Eva Åkesson som tidigare var prorektor vid Lunds universitet, skulle avgå. Därmed väljer i stället samtliga vicerektorer att hoppa av.

Det är det andra styrelsemötet på kort tid som hålls efter det att rektor Eva Åkessons förmåga att leda universitetet öppet ifrågasatts. På bordet i dag har legat avgångskravet, vilket styrelsen alltså säger nej till.

Det är lärosätets tre vicerektorer samt ytterligare åtta personer på centrala poster som i en skrivelse till styrelsen krävt rektors avgång. De anser att Eva Åkesson är olämplig för sitt uppdrag.

Utbildningen och forskningen vid universitetet har inte tagit skada av konflikten, bedömer styrelseordföranden Carola Lemne:

– Det hade varit mycket värre om det fått ligga och pyra och inte komma till en lösning.

Konsistoriet (styrelsen) har beslutat att rektor Eva Åkesson har dess förtroende, bekräftar Carola Lemne.

Men fem av de 15 röstberättigade i styrelsen lade ned sina röster.

– Det var inga reservationer, men fem nedlagda röster. Det är en svår och komplex fråga och att alla skulle tycka likadant var inte rimligt att tänka sig. Men det fanns ju en klar majoritet för att ge rektor fortsatt förtroende, säger Carola Lemne till TT.

Vilka styrelseledamöter som lade ned sina röster är okänt. Det är upp till varje berörd att berätta hur de ställde sig.

Styrelseordförande Carola Lemne vill inte spekulera i hur omfattande följder beslutet kan få. Ett antal personer på ledande befattningar har ju gjort tydligt att de saknar förtroende för rektor.

– Jag ger mig inte in på gissningar om det.

Hon upprepar att det hela handlat om en djup meningsskiljaktighet och förtroendeklyfta i ledningen.

– Det har varit baserat på olika syn på lednings- och styrningsfrågor, säger hon och väljer att inte konkretisera närmare utan summerar:

– Styrelsen har gjort en helhetsbedömning utifrån vad som är universitets bästa, och det har gjort att vi landat i att vi har förtroende för att rektor kan fortsätta leda universitetet framgångsrikt.

Styrelsen hade planerat en presskonferens till klockan 14 men strax innan denna kom beskedet, via unt.se, att samtliga tre vicerektorer väljer att avgå, vilket bekräftas av rektor Eva Åkesson.

– Jag beklagar naturligtvis detta, säger hon till TT.

– Vicerektorerna har ju tidigare tydligt sagt att de ska ställa sina platser till förfogande ifall styrelsen gick på den här vägen. Och det har de gjort. Jag beklagar naturligtvis detta, säger Eva Åkesson.

TT: Kommer fler avhopp att följa?

– Det vill jag inte spekulera alls i.

TT: Vad får avhoppen för konsekvenser?

– Vi får snabbt plocka in tillförordnade vicerektorer, men sedan vill jag tydligt säga att det redan pågår en process att utse nya vicerektorer för deras mandatperiod går ut om några månader, säger Eva Åkesson.

– Handen på hjärtat har det gått många tankar genom mitt huvud den senaste tiden, om både det ena och andra. Men jag är väldigt glad att jag har fortsatt förtroende att leda Uppsala universitet. Jag kommer att göra allt för att skapa en bra ledning, säger Eva Åkesson.

TT: Vad handlar denna konflikt egentligen om?

– Det finns många åsikter och tolkningar vad det egentligen handlar om. Jag tror inte att heller jag kan ge ett enkelt svar, tillstår Eva Åkesson.

På presskonferensen läser styrelseordförande upp styrelsens beslut. Av det framgår att rektor inte begått några formella fel och att det inte finns några oegentligheter. Konflikten rör i stället rektors sätt att leda universitet.

Rektor Eva Åkesson säger att hon hoppas att man nu kan återgå till vardagen.

Helena Danielson, ställföreträdande vicerektor för teknik och naturvetenskap, var ett av namnet som stod på skrivelsen. Hon skrev däremot aldrig under den, tvärtom är hon kritisk till processen och kraven som ställts.

– Man kan liksom inte avsätta folk hur som helst i universitetsvärlden. Det är folk som fått lite hybris och trott att de ska kunna agera på egen hand.

Hon kallar utvecklingen för fantastisk och att kollegialiteten har segrat. Nu är det viktigt att rektorn har fortsatt stöd, tycker hon.

– Det ser ut som att hon har det, det är värdefullt.

Helena Danielson säger att en del av dem som undertecknat skrivelsen där rektorns avsked krävs kommer att sitta kvar på sina förtroendeuppdrag, men att de vad hon vet blir kvar på universitetet.

– Det här traumat måste vi hantera. Det får väldigt stora konsekvenser.

Helena Danielsson har jobbat med frågan i flera månader, men det är först sedan skrivelsen lämnats in som det blivit värre.

– Det har blivit en gradvis paralysering av verksamheten, det har varit väldigt svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista