Alla danskar över 18 år ska ha rätt till 5 gram cannabis om dagen, menar Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen. Foto: Flickr
Malmö/Köpenhamn

Fri dansk cannabis - hot mot skånska ungdomar?

"Leder till att fler kommer att pröva droger"
2:19 min

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen vill inte bara tillåta cannabisförsäljning, han vill även gå ett steg längre och både producera och sälja narkotikan i kommunal eller annan offentlig regi. Bra eller dålig idé? Vi frågade några Malmöbor om hur de ser på en friare försäljning.

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen, ber för tredje gången Folketinget om lov att sälja laglig cannabis i Köpenhamn. Han menar att en legalisering slår undan fötterna för langare och kan förändra ungas drogvanor.

Enligt förslaget ska alla över 18 kunna köpa fem gram hasch om dagen från kommunala butiker i Köpenhamn, och vinsten ska gå till förebyggande arbete och behandling av missbrukare.

Det här har fått reaktioner även i Skåne, bland annat folkpartisten Torkild Strandberg, som säger att en legalisering i Köpenhamn får direkta konsekvenser för barn och unga i Sverige och det är viktigt med en fortsatt nolltolerans mot narkotika.

Och på Malmös gator går åsikterna isär. I ljudklippet hör du vad Lina Birk, Christine Danielsson och Mohammed tycker om Jensens utspel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".