1 av 2
Charlott Dahlgren med sonen Birk. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio.
2 av 2
Familjenämnden kommer inte att ompröva beslutet, konstaterar nämndens ordförande Magnus Karlsson (M). Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio.
Sjöbo

Föräldraprotester mot nya förskolepengen

4:03 min

I Sjöbo har en omgjord förskolepeng orsakat protester från föräldrar till barn som går på fristående förskolor. Föräldrarna är oroliga för att små fria förskolor som förlorar på det nya sättet att räkna ska tvingas minska på sin personal.

Det var sent i höstas som familjenämnden i Sjöbo beslutade om ett nytt sätt att räkna fram skolpeng och förskolepeng.

För förskolans del innebär det att grundersättningen minskas något eftersom man satt av en del av pengarna till en pott för barn med särskilda behov, som alla förskolor kan söka från. Dessutom får nu alla förskolor i Sjöbo en fast ersättning per barn, istället för som tidigare per timme som barnen går på förskolan.

Det innebär att det blir högre ersättning för barn som går få timmar på förskolan - så kallade 15-timmars barn, men lägre ersättning för barn som går många timmar per vecka. Och detta slår olika på ute förskolorna, beroende på hur många timmar barnen går där.

Charlott Dahlgrens son Birk går på den fristående förskolan Filuren, som idag förlorar på det här sättet att räkna, och hon är orolig för att förskolan ska behöva minska sin personal:

– Ja, det är ofrånkomligt, så har redan börjat ske. Det är löner som ska betalas och finns det inte pengar måste man skära ner.

Förutom föräldrarnas facebookgrupp och protesten med ballonger vid kommunhuset förra veckan, så har nio av dom fristående förskolorna i Sjöbo vänt sig till sin intresseorganisation FSO. Dom menar att den nya förskolepengen inte slår rättvist mellan kommunala och fristående förskolor i Sjöbo.

-- Vi lämnade ballonger och överklagansblanketter med en vädjan om att ge friskolorna respit att anpassa sig och i bästa fall ta ett steg tillbaka och göra om och göra rätt och inte sätta prestige i detta, säger Charlott Dahlgren.

FSO sitter just nu och skriver klart en överklagan till förvaltningsrätten i Malmö som ska lämnas in imorgon och organisationen har även JO-anmält Sjöbo kommun som organisationen anser inte har handlagt överklagan på rätt sätt.

Föräldern Charlott Dahlgren är kritisk både till hur förskolepengen beräknas - och att beskedet om förändringen var otydligt och kom sent - och hon hoppas att politikerna ska ändra sig:

– Det här beslutet slår väldigt, väldigt hårt mot verksamheten för de fria förskolorna och särskilt de mindre som inte har så stora resurser att ta av. Och till sist drabbar det så klart barnen, säger Charlott Dahlgren.

– Man säger att det här kommer att jämna ut sig på sikt men det är lite sent att komma om ett år när kanske en eller två friskolor klappat igen. Man måste göra någonting nu.

Men några planer på att riva upp beslutet finns inte, säger Magnus Karlsson som är moderat ordförande för familjenämnden i Sjöbo:

– Nej, det gör det inte. Som det ser ut i dag så har vi inga planer på att ta upp beslutet och riva upp det. Det vi gjort är att ändra sättet att fördela pengarna men mängden pengar vi fördelar är inte mindre i år utan tvärtom mer.

– Det vi har tänkt på när vi gjort den här fördelningen, är att det ska bli lättare att planera för alla. Man ska nog se på detta över tid för alla verksamheter kan nog säkert peka ut någon månad här och var där man har mindre inkomst men med detta sättet kan man veta hur mycket man får under ett helt år och det har man aldrig kunnat veta annars.

Magnus Karlsson hävdar att kommunen försökt informera om systemet till alla berörda, men erkänner att kommunen kanske inte informerat tillräckligt.

– Uppenbarligen har vi inte gjort det eller har vi informerat på fel sätt och det är någonting vi tar till oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista