Foto: Karin Malmhav / TT
Trelleborg

Skrotade planer på sjukhuskök

1:48 min

Det blev inget eget kök vid lasarettet i Trelleborg, trots att det fanns långtgående planer på det i Region Skånes pilotprojekt för att förbättra måltiderna på sjukhus.

Projektet resulterade i stället i en slutrapport, som var uppe vid regionstyrelsemötet idag. Daniel Hedén, Socialdemokraternas representant i den politiska styrgruppen för projektet, är mycket kritisk.

– Resultatet är ju platt fall och närmast ett fiasko. Nu blir det inget av med den här spindeln i nätet som var just produktionsköket. Det har man slarvat bort, och nu har man teorin i form av en bra slutrapport men man har inte praktiken i form av ett kök, säger han.

Undernäring är ett känt problem speciellt bland äldre patienter, och under drygt två år har därför Region Skåne tillsammans med Skånes livsmedelsakademi arbetat med projektet måltidsglädje på sjukhus vid lasarettet i Trelleborg.

Planerna på att bygga ett kök växte från ett litet som skulle laga 500 portioner till ett större som behövde laga 3000 portioner för att nå lönsamhet , och då fanns det inte tillräckligt kundunderlag. Planerna skrotades, men enligt Katarina Erlingson (C), som var ordförande i styrgruppen, handlade det inte om pengar utan om tid - avtalet med matleverantören gick ut och bygget tog för lång tid.

– För att inte Trelleborgs lasarett ska stå utan mat så var vi tvungna att sätta ner foten och avbryta själva byggandet, för vi hade inte klarat glappet mellan nuvarande avtal med matleverans och köksbygget. Tyvärr fick det bli så rent praktiskt, säger Katarina Erlingson.

Drygt fem miljoner kronor har projektet kostat, och nu ska alla sjukhus i Skåne arbeta med den modell som tagits fram för att få patienterna att äta mer. Det handlar till exempel om fler rätter att välja på och att skapa en trevlig miljö runt måltiden.

Daniel Hedén är nöjd med slutrapporten men säger att mycket gått förlorat i och med att det inte blev något eget kök.

– Det var ju i den miljön vi hade velat bedriva den här följeforskningen och se vilka vinster vi hade kunnat hämta hem i den formen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista