Nya kontroller ska göras. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Arlöv

Arbetsförmedlingen i Arlöv ska kontrolleras igen

Fd anställd: "Man satt och kodade om folk"
1:36 min

Ledningen för Arbetsförmedlingen i Skåne har i flera månader känt till påståenden om att anställda på Arbetsförmedlingen i Arlöv medvetet fuskar med statistiken. Hittills har ledningen inte kunnat bekräfta att det stämmer.

Uppgifterna kommer bland annat från Anders Gustafsson som tidigare jobbat som handläggare på Arlövskontoret, men som sa upp sig i mars 2012.

– Man satt och kodade om folk som fortfarande var arbetslösa, de kodades om till någonting som gjorde statistiken mer positiv; alltså att de studerade, att de hade deltidsarbetande, eller till och med att de hade fått jobb.

Gjorde du också sådana här saker?

– Nej, det gjorde jag inte. Det gjorde jag aldrig. Däremot påpekade jag detta vid ett kontorsmöte. Och jag fick ingen respons alls från chefen.

I höstas tog han kontakt med ledningen för Arbetsförmedlingen i Skåne-Blekinge och berättade om att han anser att det sker systematiskt fusk med statistiken på Arlövskontoret. Enligt marknadschefen Mattias Buvari, som är chef för samtliga arbetsförmedlingskontor i Skåne och Blekinge kontrollerades uppgifterna då.

– Ja, vi har gjort stickprov. Jag kan inte sitta här och säga att vi har gjort det på alla tusentals som är inskrivna där. Men vi har kollat ärenden, helt enkelt, säger Mattias Buvari.

Enligt Mattias Buvari har man inte kunnat belägga något systematiskt fusk. Inte heller har man sett något i de regelbundna kontroller som görs av registreringarna.

Arlövskontoret är på väg att få en ny chef, men det har inget med det påstådda fusket att göra, enligt Buvari. Enligt Anders Gustafsson är det ett fåtal handläggare som registrerar fel. Det görs inte på uttryckliga order från chefen, men för att få uppskattning, tror han. 

– Man kom i bättre dager hos chefen om man gjorde det.

Efter att uppgifterna publicerades i morse av Sveriges Televisions Sydnytt tänker marknadschefen Mattias Buvari nu göra nya kontroller. 

– Men väl det sagt så ligger det ju i vårt intresse, precis lika mycket som alla andra, att det är korrekt. Jag tror inte att kontoret här har speciellt mycket att dölja, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".