Kerry James Marshall. Foto: David Richter/SR

Kerry James Marshall använder kontroversiell svart färg

4:34 min

Om afroamerikaners rätt att ta plats i konsten och konsthistorien, handlar mycket av Kerry James Marshalls verk. Själv afroamerikan, född i Alabama 1955, har han blivit en av sin generations mer bekanta målare i USA. Nu ställs hans verk ut på konsthal Charlottenborg i Köpenhamn.
Men helt okontroversiella är inte hans målningar, eftersom han medvetet använder svart färg när han skildrar afroamerikaner.

Eftersom det historiskt varit så stigmatiserande att vara svart är det viktigt att använda färgen, menar han, för att markera att det ju inte finns någon negativ koppling. Men också eftersom många utifrån begreppet svart antingen formar sin egen identitet eller har en uppfattning om vad det innebär att tillhöra gruppen. Nu har hans konst inte varit helt okontroversiell. När hans bilder hängdes upp på ett företag i usa klagade en del av personalen på att tavlorna användes som ursäkt av vita för att ge mörkhyade kollegor tillmälen.

Det var på 80-talet som han efter att ha jobbat mer abstrakt, återvände till de figurativa. Han säger att han skildrar det han ser runt sig, ibland är det vardagsmiljöer, människor som umgås, andra gånger har bilderna historiska referenser till till exempel rokokoverk, och ofta också storslaget målat på på gigantiska dukar. Och även det är en markering, att åstadkomma en typ av konst som skulle kunna ha varit det som hänger på de stora konstmuseerna. Det är viktigt att vara där säger han.

Även om måleriet varit det han mest är känd för så finns också fotografi, skulptur, video och hans egen tecknade serie med på utställningen. Den sistnämnde gjorde han som ett svar på bristen på mörkhyade superhjältar.

Han säger att i hans konst finns alltid en underliggande referens till den svarta frigörelserörelsen. Flera verk är uppbyggda kring rött, svart och grönt, färgerna som fanns i flaggan till den panafrikanska rörlsen UNIA som Marcus Garvey drev. Men på frågan om han, alltså Kerry James Marshall, ser sig som en politisk konstnär svarar han så här.

- Jag vet inte om det finns ett sätt att leva i världen utan att också vara politiskt. Som konstnär tror jag inte att det finns ett sätt att göra konst som inte behandlar politiska verkligheten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista