Foto: Johan Nilsson/TT
Svedala

Brand tog ny fart – fraktar bort socker

1:18 min

Den omfattande branden i en industribyggnad i Svedala som startade i förrgår kväll, tog i går kväll ny fart när en av byggnadernas gavlar rasade in och gav mer syre åt branden.

Räddningstjänsten har under insatsen försökt hindra branden att sprida sig till ett mindre sockerlager där runt 15 000 ton råsocker lagras.

– Man har byggt upp och lagt barriärer för att sockret som smälter inte ska flyta ut för mycket och man har börjat frakta bort det som inte har smält, säger Bert Åkerman, insatschef vid räddningstjänsten, som dock inte deltar i arbetet på plats.

Minst 38 000 ton råsocker har gått upp i rök i branden, enligt företaget Nordic Sugar.

– Det är fruktansvärt hög brandbelastning i byggnaderna på grund av det socker som ligger i de två andra hallarna. Vi kommer inte till för att släcka och det brinner för fullt, berättar Martin Andersson, insatsledare vid femtiden på fredagsmorgonen.

De materiella skadorna efter branden som började i går väntas bli omfattande. Räddningstjänsten kommer att vara på plats även under morgondagen.

Det är fortfarande en del rökutveckling från branden men vinden är gynnsam, vilket gör att röken inte driver in över bebyggt område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista