1 av 4
Poseidons chefstränare Thorbjörn Holmberg. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 4
Rörelser under ytan fångar simmarens rörelser. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
3 av 4
Elva kameror filmar ovanför vattenytan. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
4 av 4
Gustav Östlund har fått testa det nya systemet. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Lund

Kameror i bassängen ska ge bättre simmare

På Högevallsbadet i Lund testar simklubben Poseidon just nu ett helt nytt system som ska få simmare att utveckla sin teknik och bli bättre. 23 kameror ovanför och undervattnet i träningsbassängen är kopplade till en dator och ger en helt unik bild av de som simmar.

– Här ser vi hur det ser ut, både över och under vattnet. Dessutom får man automatiskt upp alla värden, hastigheten och tempot som också är mycket viktigt. När Simon andas sjunker tempot här lite så vi måste jobba med hans andningar, berättar klubbens chefstränare Thorbjörn Holmberg.

Det är han som har kommit på idén och han visar en av filmerna på en skärm intill bassängen och berättar hur det går till.

Elva kameror ovanför och tolv kameror som filmar genom små runda fönster under vattnet registrerar varenda rörelse simmarna gör, data som sedan omvandlas till kurvor där man direkt kan avläsa allt ifrån hur simmaren ligger i vattnet till hastigheten på armtagen och hur det påverkar resultatet.

Systemet har klubben själva kommit på och utvecklat tillsammans med ett lokalt kameraföretag och Lunds universitet där det finns experter på bildanalys och programmering.

Inspelningarna ska göras på kvällar och tidiga morgnar när ingen annan är där. De kommer framför allt att användas av klubbens egna simmare men intresset är stort både bland andra svenska klubbar och simmare utomlands.

Genom att ta betalt för filmningar av dem som vill hoppas klubben kunna få tillbaka pengarna de satsat.

Under provfilmningarna har elever från Polhemsskolans idrottsprogram fått ställa upp.

– Det känns bra. Man kan kolla hur man simmar och hur man ska lägga upp sina lopp och förbättra sin teknik. Det ser annorlunda ut än vad man känner när man ligger i vattnet, säger eleven Gustav Östlund som tycker att det funkar bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista