Med sina föredrag har Claes Schmidt (alias Sara Lund) öppnat ögonen på många svenskar om vad som är "normalt" och "onormalt". Foto: Thobias Ligneman / Sveriges Radio.

Claes och Sara vänder på begreppen

11 min

I veckan frågade vi våra lyssnare om vilken bok som överraskat dem mest och ett av många tips var "Från man till människa" av Claes Schmidt - även känd som transvestiten Sara Lund.

Det var 2003 som Claes kom ut som transvestit och blev Sara Lund med svenska folket. I dag arbetar den före detta marknadschefen med att bryta upp de normer och värderingar som styr våra liv och ibland hindrar oss att tänka logiskt. Han fick stora talarpriset 2010.

"Från man till människa" skrevs tillsammans med journalisten Vesna Maldaner och kom ut 2012. Den handlar inte om livet om transvestit utan varför så många tycker att det är konstigt att någon vill vara det.

Den vänder på begreppen om det "normala" och det "onormala" men - som Sara Lund skulle sagt - det finns inget så onormalt som det normala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista