- Vi blir över 35 personer som kommer att salsa loss på scenen, lovar arrangören Hellmut Berger Torres. Foto: Anna Falk / Sveriges Radio.
Lund

Latinamerikaner hyllar Sverige

Hellmut Berger Torres: "Det här är vårt tack"
3:41 min

1970-talet var en tuff tid i flera sydamerikanska länder, inte minst Chile, och många latinamerikaner i exil valde att söka tryggheten i Sverige. Som tack för 40 år i Sverige arrangeras i morgon hyllningskonserten Latin of Sweden i Lund.

Efter statskuppen i Chile 1973 började en våg av latinamerikaner söka sig till Sverige. Men det var inte bara i Chile det var tufft utan det var stora delar av Latinamerika som förvandlades till militärdiktaturer, konstaterar Hellmut Berger Torres, som är en av arrangörerna bakom helgens konsert i Lund.

– Många som kom till Sverige hamnade i Lund och i Kristianstad.

Själv har han mångfald i rötterna med rötter i Tyskland, Frankrike, Spanien, Chile - och sedan länge rotad i Sverige.

Konserten på Mejeriet kommer att sjuda av salsa och andra rytmer:

– Som ett tack för att vi fick komma hit, säger Hellmut Berger Torres och lyfter fram att svenskarna alltid varit intresserade av chilensk kultur.

– Som tack för att ni lärt och lyssnat. Det här utbytet man haft, och som varit himla bra, är en gåva som vi fått.

Därför är konserten också ett avstamp mot rasism och främlingsfientlighet, för den som intresserar sig för andra märker snabbt att den andra människan också har två ögon, en näsa och en mun.

– Vi är människor allihopa och vi vill lyfta upp det med musik. Det är ett sätt att säga jag är med, jag finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".