Arkivbild. Två påsar med drogen MDPV från ett tidigare polisbeslag. Foto: Polisen.
Ystad

Livsfarlig drog sprids bland ungdomar

1:25 min

En livsfarlig drog oroar polisen i Ystad sedan flera unga förts till sjukhus den senaste månaden.

Personerna som påverkats av drogen har varit i ett allvarligt tillstånd, berättar Mikael Björk, spaningsledare i polisområde Södra Skåne. 

– De har inte varit kontaktbara, vissa av dem har gjort ett kraftigt motstånd och har uppträtt på ett sätt som vi inte har känt igen och vi vill försöka få klarhet i vad detta är, säger Mikael Björk. 

Polisen tittar på olika tänkbara droger,  bland annat något som heter PCP, som är ett bedövningsmedel från 50-talet och även på den i folkmun kallade kannibaldrogen eller MDPV. Prover har tagits på de misstänkta männen, men de är inte färdiganalyserade ännu. 

Det är fyra män i åldrarna 22 till 28 år som de senaste veckorna påträffats allvarligt påverkade av drogen. De är misstänkta för ringa narkotikabrott men har ännu inte kunnat höras av polisen. 

Mikael Björk säger att polisen i södra Skåne också tror att det finns ett mörkertal. Han är orolig för att fler i området ska ta drogen, som han tror är livsfarlig. 

– Ja det tror vi eftersom de har haft de här tecknen och att vi behöver lämna över till sjukvård. 

Drogfallen är av en ny typ som man inte känner igen sedan tidigare i polisområdet, enligt Mikael Björk. 

– Det är nytt för vårt polisområde och vi har valt att gå ut med det också för att varna och att folk ska vara uppmärksamma och att vi kanske hoppas att vi kan få något tips på vad det kan vara och även bringa klarhet i och skapa oss en bättre lägesbild, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista