Malmö

Barn utestängda från fotbollsplan

3:25 min

Det handlar om grinden, som skulle ge Västra skolans grannar lugn och ro, men som samtidigt stänger ute barn som vill spela fotboll efter skoltid. I dag överlämnar skolbarnen protestlistor till kommunen.

Eleverna på Västra skolan i Malmö gillar att spela fotboll och andra bollsporter på skolgården. Och det vill de gärna kunna göra även på kvällar och helger.

Men sedan en månad tillbaka är det inte längre möjligt, för efter klagomål från skolans grannar har Malmö stad satt upp ett högt stängsel och en grind, som låses när skolan stänger för dagen.

I dag överlämnas över 400 namnunderskrifter för att barnen ska få tillgång till planen även utanför skoltid.

– Jag blev väldigt arg för jag vill verkligen att vi ska kunna spela fotboll. Alla vuxna säger alltid "ni måste ut och röra på er" men det är svårt att röra på sig om man inte har något kul att göra ute, säger 10-årige Felix Smedjeback.

Barnen började samla ihop namnunderskrifter för att bli av med stängslet.

– Vi hoppades på 201 men det blev över 400.

Ena långsidan av fotbollsplanen vetter mot en husfasad och den bostadsrättsförening som protesterat mot bollsparkandet.

– Jag tycker inte att man ska flytta nära en skolgård om man är så känslig för barn måste få vara barn och spela fotboll på helger och kvällar. Det är taskigt att förbjuda barn utan att ens prata med oss, det enda de gjort är att sätta upp gallret, konstaterar Felix.

spela tystare?

– Det är inte så mycket på kvällarna, det är mest helger och lov som vi gillar att spela. På kvällarna är det lite ungdomar och jag tycker synd om dem också för annars kanske de börjar hänga på torget och umgås med fel människor, det är bättre att de spelar fotboll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista