Anders Hallengren med boken om skånska grodor som länsstyrelsen gett ut. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
Skåne

Groddjuren älskar Skåne

På 90-talet kom larm om att antalet minskade kraftigt
1:29 min

Groddjur trivs bra i Skåne och här finns fler arter än någon annanstans i Sverige. Klockgrodan, en groda med ett mycket speciellt läte är ett exempel på en art som var utdöd i Sverige under flera år, men som man lyckats få tillbaka.

I Skåne finns 12 av Sveriges 13 olika groddjursarter. Trafiken och habitatförstöring, det vill säga att grodornas dammar förstörs och växer igen, utgör de största hoten mot de små djuren.

På länsstyrelsen har man länge arbetat för att groddjuren ska må bra och föröka sig. Och de trivs bra härnere, mycket tack vare vårt milda klimat.

– Nästan alla arter ökar och vissa arter har ökat jättemycket. Fyra av Sveriges 13 arter finns bara i Skåne, så vi har under alla år haft ett stort ansvar och engagemang för grodorna härnere. Det är ett intresse som finns kvar, även utanför vårt hus. Det är en kul grupp att jobba med, säger Anders Hallengren som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Kristianstad.

På grund av bland annat klimatförändringar och exploatering har groddjuren haft det svårt i världen. På 90-talet kom larm om att antalet minskade kraftigt.

Från länsstyrelsens håll har man hjälpt arterna genom att bland annat sätta ut fler grodor, gräva dammar och bilda reservat.

Klockgrodan, en groda med ett mycket speciellt läte (klicka på länken nedan för att höra), är exempel på en art som var utdöd i Sverige under flera år, men som man lyckats få tillbaka.

– Vi har ju ett åtagande att bevara de arter som finns. Det är därför vi gör det, säger Anders Hallengren.

Groddjursarter

Mindre vattensalamander

Större vattensalamander

Vanlig groda

Åkergroda

Långbensgroda

Lövgroda (finns bara i Skåne)

Klockgroda (finns bara i Skåne)

Ätlig groda (finns bara i Skåne)

Lökgroda (finns bara i Skåne)

Vanlig padda

Strandpadda

Grönfläckig padda

Källa: Länsstyrelsen, Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".