Nils Ekelund, biologiprofessor. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Malmö

Lärarstudenter ratar kemi och biologi

1:37 min

Aldrig tidigare har det varit så få som utbildar sig till NO-lärare på Malmö högskola som nu. Som det ser ut i dag kommer inga kemi- och biologilärare att examineras nästa år.

– Det här är tragiskt och trist. Vi har personal som undervisar i de här ämnena och för dem är det naturligtvis inte kul när inga studenter kommer. På sikt måste vi kanske lägga ned utbildningarna, säger Nils Ekelund, professor i biologi på Malmö högskola.

För att locka fler unga att vilja bli lärare har Skolverket de senaste åren satsat närmare 20 miljoner kronor på kampanjer. Bland annat på filmer där olika komiker vikarierar som NO-lärare.

Så sent som förra veckan föreslog regeringen att ämneslärare i matematik, fysik, kemi, biologi och teknik ska få examenspremie på 25 000 kronor per student och ämne. Detta för att få fler att välja att bli lärarare i naturvetenskapliga ämnen.

På Malmö högskola har antalet nybörjare på lärarutbildningarna ökat rejält, visar statistik från universitetskanslerämbetet. Men ökningen syns inte bland NO-lärarstudenterna, som tvärtom blir färre.

– Risken är att vi får en förlorad generation som inte har bra NO-kunskaper. De kanske inte kan söka in till läkare, lärare eller ingenjörer. Den kompetensen måste då plockas från andra delar av världen.

I en klass på fyra studenter läser Emil Thysell och Charlotte Husberg till kemilärare. De diskuterar nästan varje dag varför så få vill bli kemi- och biologilärare.

– När man är ute på praktik ser man att många elever inte förstår varför man lär sig NO-ämnena. Har man då ingen postiv bild av skolan så vill man inte fortsätta inom samma område, säger Emil Thysell.

– Vi har många diskussioner om vad och hur vi ska göra. Det känns som att vi har ett jätteansvar att vända det här, säger Charlotte Husberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista