1 av 2
Anders Almgren och Daniel Pettersson (S) med sin önskelista för att ge Lunds centrum en nystart. Foto: Alexander Zeilon Lund / Sveriges Radio.
2 av 2
Att många butikslokaler gapar tomma och öde avskräcker inte Jessica, som inom kort öppnar bistro i Lund. Foto: Alexander Zeilon Lund.
Lund

(S): "Lund behöver ett levande centrum"

3:05 min

De senaste åren har många butiker i Lunds centrum stängt igen och lämnat skyltfönstren tomma. Ungefär lika länge har det diskuterats vad man kan göra för att stoppa butiksdöden.

I dag kom Socialdemokraterna med ett förslag på ett blocköverskridande samarbete för att vända utvecklingen.

– Lunds centrum är så mycket av Lunds identitet. En levande innerstad har alltid varit motorn i Lund så det är viktigt att komma dit igen, säger Anders Almgren (S):

– Det här ska vara det extra vardagsrummet för alla Lundabor.

Anders Almgren efterlyser satsningar på centrum men konstaterar att kommunen inte kommer att klara av det i egen regi utan måste samarbeta med näringsliv och andra som har kapital - och bra ideer.

– Nu finns chansen, nu gäller det att haka på tillsammans och släppa på prestigen mellan olika politiska partier och de olika näringsidkarna. Nu krokar vi arm och tillsammans lyfter vi centrum.

I en av många tomma butikslokaler håller Jessica på att måla och renovera för att, inom kort, öppna bistro. Och hon räds inte att hennes verksamhet ska gå samma öde till mötes som många andra:

– Jag tror att har man en bra produkt så kommer folk hit. Vi är rätt vågliga av oss och hoppar utför ett stup och hoppas att det kommer att lösa sig, konstaterar hon optimistiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista