Ivanka Stan är en av de brobyggare som hjälper romer ut i arbetslivet. Foto: Julia Fryklund / Sveriges Radio.
Skåne

Lyckad satsning får ut fler romer i arbetslivet

1:43 min

För att få in fler romer på den svenska arbetsmarknaden har Arbetsförmedlingen i fem kommuner anställt en brobyggare. I Malmö och Helsingborg har arbetet gett resultat, visade siffrorna när de presenterades idag.

Sedan 2012 ingår Malmö och Helsingborg i Arbetsförmedlingens projekt för romsk inkludering. Det är en del av ett regeringsuppdrag, där man ska förbättra möjligheterna för romer på den svenska arbetsmarknaden. Det är Arbetsförmedlingen i fem kommuner som fram till år 2015 har anställt en brobyggare för att komma närmare romska arbetslösa.

Idag presenterades resultatet för förra året. I Malmö och Helsingborg har ett hundratal romer skrivit in sig på Arbetsförmedlingen och ett trettiotal har fått jobb. Utöver detta har ett tjugotal personer fått praktik i de båda kommunerna. I Malmö ska man gå vidare med ett eget testprojekt, där romer ska få provanställningar inom Malmö Stad.

Tillsammans med Jobb Malmö har man kommit överens om att påbörja urvalet för att hitta arbetsplatser till 10 personer under ett år. Förhoppningen är att anställningen därefter ska fortsätta som en vanlig anställning. Om resultatet är lyckat kan det bli aktuellt att spridas vidare till de andra fyra projektkommunerna.

Ivanka Stan är brobyggare i Helsingborgs kommun. Hon tror att bilden av romer kan förändras om fler kommer in på arbetsmarknaden:

– Man drar alla över en kam om man tror att romer jobbar inte, eller inte vill jobba. Och när de väl ser en rom som jobbar så blir det såklart positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista