Vill vara motvikt till de kommersiella tävlingarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Malmö

Gerillamaraton intar Ribban

1:28 min

För första gången någonsin anordnas ett så kallat gerillamaraton i Malmö. Starten går på Ribersborgspromenaden och tanken är att det ska vara en motvikt mot stora kommersiella löptävlingar.

– Vi vill uppnå glädje och löparentusiasm. Men samtidigt vara ett alternativ till de stora kommersiella löptävlingarna som finns och som kostar jättemycket att vara med i. Löpningens finess är att det är så enkelt och att ett par skor är det enda man behöver, säger Moa Björnson som är med och arrangerar Malmö Gerillamaraton.

Hon har tidigare sprungit ett vanligt maraton och hoppas nu att både motionärer och elitlöpare ska lockas av idén med gratislopp.

Startskottet går vid den gamla glasskiosken på Ribersborgspromenaden och banan går två varv förbi Sibbarp, ut mot Bunkeflo, runt brofästet och tillbaka. Främst på gång- och cykelbanor och tanken är att så lite som möjligt ska vara nära bilar i trafiken.

För att det ska kunna vara gratis får den som springer själv skriva sin nummerlapp och ta med egna vattenflaskor som körs ut längs banan.

– Det är ingen som har gjort det här i Malmö förut men jag tror att den här nya typen av gratiskulturer är här för att stanna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista