Skåne

Fler föredrar schyssta bananer istället för "fulbananer"

1:28 min

Konsumchefen i Genarp är långt ifrån ensam om dilemmat, han som i helgen blev rikskänd för sin stilla protest mot bristen på ekologiska bananer. Bristen kommer sig av svenskarnas ökade intresse för ekologiskt.

– Tillgången är mindre än efterfrågan just nu. I dag får vi betydligt större volymer av ekologiska bananer än vad vi fick för bara ett år sedan. Vid vissa tillfällen får enskilda handlare inga alls, det finns helt enkelt inga att få tag på, säger Jonas Andersson, chef för ICA:s  frukt, grönsaker och blommor på centrallagret i Helsingborg.

Var fjärde banan ICA säljer i dag är ekologisk. Det var butikschefen, David Ahlm, på Coop i Genarp som varnade för besprutade fulbananer när han inte hade andra att sälja.  Och hans skylt spreds via sociala medier. Men det är alltså en stor brist, inte minst efter giftavslöjanden i höstas.  

– Att ställa om en konventionell odling till en ekologisk odling tar lång tid, omkring två år säger Maria Smith  miljöchef på ICA. 

– Och vinsten är att en ökad ekologisk odling innebär motsvarande minskning av kemiska bekämpningsmedel i världen.

För till exempel ekologiska vindruvor var försäljningsökningnökningen under 2013  omkring 250 procent och ekologiska kiwi och citrusfrukter ligger inte långt efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista