Malmö

"Det är inte som det var på 90-talet"

5:42 min

Anna-Lena Lodenius är journalist och författare och expert på bland annat extremiströrelser.

– Det är en fruktansvärd händelse, säger Anna-Lena Lodenius.

Det är många som har blivit upprörda och ledsna efter den våldsamma helgen i Malmö när 4 personer fick köras till sjukhus efter att ha blivit skurna och misshandlade i samband med ett slagsmål mellan vänstergrupper och nazister. En person är mycket allvarligt skadad.

Flera malmöbor säga att de får vibbar från 90-talet när nazister tågade fram genom stadskärnor - vad finns det för likheter?

–  Likheten är att det är ett sorts krig som pågår mellan ytterkanten på högern och vänstern. Just i detta fallet var det dessutom feminister och väldigt brett. Den typen v bråk som uppstod på 90-talet kan man tänka på när man ser det här. Men det är inte längre likadant och det ska man komma ihåg. Det har inta alls varit de där stora demonstrationerna på senare år.

Vilka är skillnaderna?

– Vi har ett mycket bredare spektra. Små partier och partier emellan. Vi har dessutom Sverigedemokraterna som blivit mer polerade och är med i Riksdagen. Det finns liksom allt ifrån partier som är emot invandrare till de som är mer åt nazismhållet.

Är det en upptrappning vi ser av det politiska våldet?

Vi har inte fler nazister men vi har en mer aktiv rörelse just nu. Det kan bero på olika saker. Dels tillfälligheten men också för att det är viktigt att profilera sig, säger Anna-Lena Lodenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista