Malmö

Polisen: Vanligt med kapade identiteter

2:13 min

Att få sin identitet stulen är både obehagligt och kan bli kostsamt. Identitetskapning är en typ av bedrägeri som har ökat kraftigt i takt med att vi allt frikostigare delar med oss av uppgifter om oss själva. Det gäller att vara försiktig med vad man lägger ut på nätet.

– Det är jättevanligt i dag. Av alla de anmälningar vi får in rör 30-40 procent kapade identiteter på ett eller annat sätt, säger Stellan Andersson, förundersökningsledare på Malmöpolisens bedrägerisektion.

De sociala medierna gör det lätt att komma åt många uppgifter runt en person och en persons identitet.

– Folk lägger ut bilder, personnummer, släkt och vänner. Bilder är lätta att kopiera och sätta in i helt andra sammanhang., säger Stellan Andersson.

Nätfiske eller phishing är också en typ av identitetskapning som har blivit allt vanligare. Bedrägeriet är ofta utformat som ett e-brev som ser ut att komma från en bank eller ett kreditkortsbolag, där mottagaaren uppmanas att logga in via en länk till en falsk webbsida med inloggningsformulär. På så vis luras personer uppge kontokortsnummer, lösenord eller annan känslig information.

– När man har gjort det är man fast, säger Stellan Andersson.

Vad kan man göra för att undvika att få sin identitet kapad?
– Man måste vara försiktig med vad man går ut med på nätet. Det man lägger ut kommer alla åt.

Alla apparater som ska kunna ta emot trafik på internet måste ha en egen IP-adress, Internet Protocol address. Men genom särskilda arrangemang kan datorer dela adress, men de ses då utifrån som en dator, vilket gör att det ofta är svårt att spåra varifrån de falska meddelandena kommer.

– Vi har svårt att hänga med i den tekniska utveckling med alla nya sidor som kommer upp, säger Stellan Andersson.

För att hänga med krävs mer resurser och bedrägeribrott är inte lika prioriterat som till exempel våldsbrott.

– Vi har mycket att hämta in här när det gäller det här brotten, säger Stellan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista